Книга "Воздухопловна метеорологија" PDF Печати Е-пошта
Недела, 19 Септември 2010 17:43
Книга Воздухопловна МетеорологијаВо средината на јули 2010 година излезе од печат книгата “Воздухопловна метеорологија” од Љупчо Секулоски, дипл. инж. метеоролог, вработен во “М-НАВ” А.Д. Скопје. Книгата содржи 268 страни отпечатени целосно во боја, во формат Б5 и со преку 300 слики и илустрации и дијаграми изработени во Corel Draw.
Повеќе...
 
Оставарување на сонот: Полета Taulokraft L-2 PDF Печати Е-пошта
Вторник, 09 Февруари 2010 19:41

Оставарување на сонот: Полета Taulokraft L-2Желбата за градба на одреден елемент или направа е особено истакната кај некои поединци што во крајна мера резултира со многу научни новитети. Обновата, односно реставрацијата на одредени направи кои имаат историско значење кај некои претставува професија но многумина се ова се занимаваат чисто од ентузијазам. Токму во тој правец тргна еден наш македонец Николче (Nick) Поповски - Струјата кој замина во САД пред повеќе од 25 години. Идејата која ја имал е да изработи авион во самоградба на овие простори тој ја оствари во САД.

 

 

Повеќе...
 
40 години хеликоптерска единица на МВР PDF Печати Е-пошта
Вторник, 01 Декември 2009 19:39

40 години хеликоптерска единица на МВРНа 27 Ноември 2009 година се одржа прослава по повод постоењето на Хеликоптерската единица на МВР "Јастреби". Прославата се одржа во матичната база на оваа единица во полицискиот комплекс Идризово. Единицата е формирана во 1969 година, но првиот хеликоптер беше купен во 1970 година.

Повеќе...
 
Македонија се поднови со противпожарни авиони PDF Печати Е-пошта
Среда, 18 Ноември 2009 11:44

Македонски противпожарни авиониНа 9 ноември 2009 година за прв пат на скопскиот аеродром слетаа два авиони од типот АТ-802А Fire Boss кој ќе бидат во склоп на Дирекцијата за заштита и спасување на Република Македонија. Република Македонија пред една година нарача три авиони од овој тип кои храбро ќе се борат во летните месеци со пожарите кои пустошат голем процент од шумите во Македонија.

Повеќе...
 
Аеромитинг Битола 2009 PDF Печати Е-пошта
Сабота, 14 Ноември 2009 13:43
Аеромитинг Битола 2009Аеро клубот "Мирко Тодоровски" од Битола по втор пат успешно организираше аеромитинг на нивниот базен аеродром Логоварди во близина на Градот Битола. Поканети беа сите воздухопловни субјекти во Република Македонија, но нај впечатливи и нај бројни беа воздухопловите на Военото Воздухопловство на Армијата на Република Македонија.

Повеќе...
 
Првиот македонски виртуелен сквадрон PDF Печати Е-пошта
Петок, 17 Април 2009 00:00

Првата македонска виртуелна ескадрилаВеќе подолго време во Македонија постои првиот виртуелен сквадрон. Ги замоливме момците да направат едно промотивно видео од нивните заеднички акции кои ги летаат на најдобриот симулатор за модерна борбена авијација - Lock On Flaiming cliffs. Прекрасни перспективи на камери, одбрана музика и вистинските разговори за време на акцијата. Уживајте.

 

Повеќе...
 
Светски куп Кавадарци 2009 PDF Печати Е-пошта
Среда, 08 Април 2009 16:18
Светски куп Кавадарци 2009На 5 Април 2009 година на спортскиот аеродром Мало Коњари во Прилеп се одржа Светскиот куп Кавадарци 2009 во слободнолетачки модели за јуниори Ф1Х, кој го организираше аеро клубот Витачево од Кавадарци.

 

 

 

 

Повеќе...
 
Ниски прелети над Будимпешта PDF Печати Е-пошта
Вторник, 10 Март 2009 23:27

Ниски прелети над БудимпештаЗа време на национални прослави како традиција секоја година над унгарскиот главен град се одржуваат ниски прелети со нивните патнички авиони. Овие глетки не само што се импресивни, туку се прилично уникатни. На повеќе имаме неколку фотографии.

 

 

 

 

Повеќе...
 
Историја на борбениот авион F-20 во Македонското Воено Воздухопловство PDF Печати Е-пошта
Недела, 06 Декември 2009 13:34

Историја на борбениот авион F-20 во Македонското Воено ВоздухопловствоПокрај многуте дискусии и планови на теми слични како следнава, објавуваме една крајно интересна и многу креативна приказна за тоа како би можеле работите да се одвиваат од една сосема различна временска перспектива. Да напоменеме дека текстот е производ на идеи, мислења и очекувања и не соодветствува со вистинската историја и факти на дадениот период. Уживајте. 

Повеќе...
 
Нов ултралесен авион во Прилеп PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 23 Ноември 2009 17:27

Нов ултралесен авион во ПрилепНа 18 Ноември 2009 година во Македонија пристигна нов ултралесен авион од типот Fascination D4B. Авионот ќе биде базиран на Спортскиот аеродром "Мало Коњари" - Прилеп.

Повеќе...
 
Аеро Клуб "Скопје" успеа да врати во живот Цитабрија PDF Печати Е-пошта
Сабота, 14 Ноември 2009 14:11

ЦитабријаИницијативата на членовите на аеро клубот од Скопје покажа големи резултати со враќање на авионот Цитабрија во живот, за кој преовладуваше мислење помеѓу воздухопловците дека тој авион повеќе нема да летне на небото.

 

Повеќе...
 
Натпревар во радио контролирани едрилици во Прилеп PDF Печати Е-пошта
Петок, 24 Април 2009 16:15

Куп на Кавадарци 2009 резултати На 12 Април 2009 година на спортскиот аеродром "Мало Коњаре" во Прилеп се одржа Куп натпреварот во радио контролирани едрилици од категоријата Ф3Ј кој го организираше аеро клубот "Витачево" од Кавадарци. Еве ги резултатите.

Повеќе...
 
Огнот на Свети Елмо PDF Печати Е-пошта
Вторник, 14 Април 2009 12:35
Огнот на Свети ЕлмоОгнот на Свети Елмо претставува метеоролошки феномен каде блескава плазма се создава околу заземјен објект кој се наоѓа во атмосферско електрично поле, слично на она во кое се создаваат бурите со грмотевици. Поттикнато од електричното празнење помеѓу заземјениот објект и атмосферското електрично поле, се создава светлосен ефект кој прв го објаснал Бенџамин Френклин во 1750 година.
 
Повеќе...
 
Слетувања на вода во Санкт Петерсбург PDF Печати Е-пошта
Среда, 11 Март 2009 17:30

Слетувања на вода во Санкт ПетерсбургПовеќето од нас имаат видено фотографии од вонредни слетувања на вода. Слетувањето на вода во многу случаеви е доста поопасно и зема поголем број на жртви од класичните уривања на земја. Сведоци на "чудото од реката Хадсон" каде за среќа немаше жртви, историјата памети уште еден доста сличен случај, овој пат во 1963 година во Санкт Петерсбург.

 

Повеќе...
 
Воздухопловни студии и стручна литература од MIT PDF Печати Е-пошта
Четврток, 20 Ноември 2008 14:48

Воздухопловни студии стручна литература од MITСтручната воздухопловна литература секогаш е вредна и тешка да се најде. Наидовме на еден куп стручни материјали од реномираниот Massachusetts Institute of Technology од областа на воздухопловните студии, астрономијата, физиката и многу други предмети.

Повеќе...