Најголемите авиони кои летаат денес PDF Печати Е-пошта
Сабота, 15 Ноември 2008 15:14
Најголемите авиониНекои од огромните бомбардери и не се фалеа со нивната големина така лесно, но затоа пак C-5 Galaxy изгледаше монструозно дури на поштенска марка. 

 

 

 

 

 

Да се даде идеја за тоа навистина колкав е овој авион, неговите крилја е подолги од првиот лет на браќата Врајт и можат да носат товар од 90 тони. Овој авион беше најголемиот направен кога беше промовиран во 1960 година.

 

Најголемите авиони
 
Најголемите авиони

Огромниот, навистина огромниот Antonov An-225 е еден од најголемите, ако не и најголемиот авион денес. Овој 6 моторен звер не само што е поголем од првиот лет во историјата, туку може да носи еден, два или три целосни авиони во него. Да, може да подигне товар од 275 тони. Импресивно.

 

Најголемите авиони
 
Најголемите авиони

 

Кога станува збор за цивилната авијација, апсолутен шампион е Airbus A-380. Една фотографија која го споредува со останатите авиони.

 

Најголемите авиони

Но секако да не го заборавиме и Џамбо Џетот, легендата која го смени авионскиот транспорт.

 

Најголемите авиони