Bell P-39 во Европа и САД PDF Печати Е-пошта
Петок, 16 Февруари 2007 16:20

P-39Британците први добиваат можност да го проверат во војна овој авион. На 3 јули 1941 година се добиени 3 авиони од С варијантата, а до крајот на месецот се добиени и останатите од порачаните. Но тестирањата на британците не излегуваат позитивни, брзината е падната за цели 53 км/ч и увиделе дека Харикенот има поголем плафон на воено дејство.

 

 

Кога виделе дека има разлика помеѓу дадените на хартија и вистинските перформански, британците почнуваат со сериозни тестирања на авиони, прават воздушни тренинзи со Спитфаер и Месершмит Ме-109Е-4 заробен од германците. Излегува дека Кобрата е подобра од Месерот на висина под 6000 метри, додека со Спитот нема шанси дури и под 4500 метри. При пукање во кабината на пилотот има чад од барут, кој може да предизвика труење кај пилотот. На авионот му е потребна писта од цели 700 метри за да полета, додека Спитфајерот и Харикенот полетуваат од писти со должина од 400 метри. Први со Кобрата војуваат пилотите од 601сквадрон во септември 1941 година и добиваат 11 Кобри. Првиот борбен лет е извршен на 9-ти октомври 1941 кога пилотите успеваат да потопат еден транспортен брод. После три лета, авионот е приземјен, поради дефект во компасот. По сервисирањето, увиделе дека компасот е многу близу до оружјето кое му влијае со големата метална маса. Во март 601 сквадрон е превооружен со Спитфаери. Сите Кобри кои се во Британија се запакувани и пратени во СССР. Се бројат околу 170, а тие што се наоѓаат во САД се праќаат на друг фронт, оној на далечниот исток.

 

P-39

 

САД

На 7-ми декември САД ненадејно се нападнати од Јапонија на Хаваите и Филипините. Кобрата и Р-40 се единствените авиони кои можат да се спротистават на јапонците. Наоѓајки се во незавидна позиција САД ги праќаат сите резерви на фронтот за да не ги загубат своите бази. И додека Р-40 веќе војува со јапонците, сите ескакадрили на Р-39 кои се наоѓаат на територијата на САД, итно се префрлени во базите во Нова Гвинеја,  Австралија и Панама. Во фабриките на Bell  се наоѓаат и авиони кои се наменети за РАФ, меѓутоаведнаш се конфискувани и претени на фронтот. Една од првите екскадрили која има Р-39 е 347 ловечка група. На 15 март 1942 е префрлена во зоната на дејство во Нова Гвинеја, а една недела покасно добиваат и 47 дрвени сандаци со разглобени Р-400. Авионите доаѓаат без инструкции, без резервни делови и што е најважно од целата екскадрила само двајца пилоти имаат летано на тој тип на авион. Но со големи напори се оспособени 41 авиони кои во август учествуваат во борбите над Гвадалканал. Но први во војна се 35 и 36 група од составот на 8-ма екскадрила од силите во Австралија кои се префрлени во март 1942, а на 30 април се во војна над Порт Морсби - Нов Зеланд. За еден месец пилотите соопштуват уништени 40 непријателски авиои со сопствени загуби од 36 авиони (25 соборени, 8 слетале во вода и 3 уништени на земја). Поради недостаток на друг модел на ловец, се принудени да го користат и како пресретнувач, улога во кој нема да се снајде многу ефикасно поради што е лесен залак за јапонскиот Зеро. Поради проблеми со кислородните боци Кобрата не може да ги достигне бомбардерите Мицубиши Г4М кои летаат на висина од 7500 метри. Поради тоа Кобрата ја бие лош глас и за тоа е објавен од страна на пилотите да не се користи за борба освен кога се нема друг избор.

 

P-39

Но и покрај тоа освен во 8, 35 и 347 група се испратени и во 15,18, и 318 група. Откато ја изигруваат нивната улога во запирање на јапонскиот продор постепено сите кобри се заменети со Р-38 Лајтнинг, Р-47 тандерболт и Р-51 мустанг. На Американскиот континент во реонот на Аљаска и Алуетските острови е стациоирана 34 ловечка група, која осигурува заштита од јапонците а и го помага доставувањето на авиони и техника на СССР по шемата Ленд-Лииз. Во заштита на Панамскиот канал се испратени 32, 36 и 53 авионска група.

 

P-39

 

 

Европа 

Во Европа единствено се вооружени 342-ра во Рејкјавик, Исланд и 31-ва во Англија од состав на УСААФ. Поради големите загуби 31 брзо се превооружува со Спитфајер Мк5, но Кобрата се појавува во вистинска светлина во сојузничките десанти во Африка (операција Торч) каде добро оклопно опремени Кобрите се користат како ловец-бомбардер во 81 и 350 авионска единица. Исто така и при десантот при Анцио улогата е исто но со покривање од Р-40 и Спитфаер. Но и тука како и насекаде по светот Кобрата е заменета со Лајтнинг Тандерболт и Мустанг. Мал број Кобри добива и ВВ на Франција и ВВ на Италија кои се борат од страна на сојузниците.

Навистна е жално за авион кој само 6 години од неговото конструирање и 22 месеца од првата борбена мисија АероКобрата е симната од вооружување. Никој од пилотите кои летат на Кобрата нема светска слава, а и ниту една битка не е добиена по заслуга на АероКобрата.

 

Продолжува со: Bell P-39 во Советскиот Сојуз

Иван Ефтимов