Grumman F9F Panther PDF Печати Е-пошта
Среда, 25 Јули 2007 08:29

Grumman F9F PantherАвионот Пантер со ознака Ф9Ф е првиот реактивен авион на Груман. Тој е порачан од морнарицата на САД, каде ќе биде вториот реактивен авион, првиот е Ф2Х Баншии.

 

 

 

Темпото на работа во Груман на новиот авион е силно и на 24 ноември 1947 година првиот Ф9ф се вивнува во воздухот. Опремен со мотор Ј24 на Прат и Витни (лицензна копија на Ролс-Ројс Нене), Пантерот е способен да развие брзини од 900 км/ч. Неговата воена кариера почнува во Кореа каде тој ја има честа да ја отвори воздушната војна, кога на 3 јули 1950 година соборува еден Јак-9 од составот на Северна Кореа, а до крајот на војната зад неговото име ќе се запишат уште и ПЕТ МиГ-15. Пантерот не е користен само како ловец, туку како и авион за непосредна подршка, бидејки за разлика од другиот реактивен авион на морнарицата тој може да носи вооружување за цели на земја.

Grumman F9F Panther

 

Воената кариера на Пантерот завршува во 1956 кога се повлечени од првата линија. Ф9Ф Пантер е извезуван во Аргентина (24 авиони). За време на војната со Чиле, Ф9Ф од Аргентиското ВВ се активно користени. Во 1969 зе заменети со А-4 Скај Хок.

Grumman F9F Panther

 

Продолжува со Grumman F-9 Cougar

Иван Ефтимов