Тешки бомбардери за судниот ден PDF Печати Е-пошта
Сабота, 15 Ноември 2008 15:04
Најголемите авиониНа другата страна од војната имаше орел, сребрена птица грабливец - огромниот и прекрасниот B-29 Superfortress. Иако било тешко да се искачи огромниот авион до максималните 40 илјади стапки, кога веќе ќе бил таму, никој не можел да го допре, а со 350 км/ч ниту да го стигне.

 

 

 

 

Дури и нешто да се приближело, неговите застрашувачки одбрани би можел да изрешетат било каква закана. Окарактеризиран како технолошки импресивен, дури и со сите свои мани продолжи да служи во Корејската војна.

 

Најголемите авиони

 Со доаѓањето на млазниот погон, воздухопловните инженери започнаа да размислуваат навистина големо. Пробајте да се сетите на вашиот просечен филм за судниот ден, веднаш пред очи ви е сликата на B-52 бомбардерот, осум моторниот звер кој сее страв и буквално рика со чадот од моторите. Но пред овој бомбардер, имаше уште еден огромен американски бомбардер, Convair B-36 "Peacemaker":

 

Најголемите авиони

 

 Како и B-29, B-52 "Stratofortress е аеронаутичка електрана која може да подигне огромни количини на товар. Како и B-52...се користи и денес.

 

Најголемите авиони

 

Најгрдите авиони некогаш направени

Aero Spacelines Super Guppy повеќе изгледа како пропелерски авион од јапонски хорор филм него како вистински авион. Овој авион најмногу беше користен за пренесување на авионски делови, крила, мотори и слично.

 

Најголемите авиони

 

Како негов млазен наследник, со лик и став, веројатно е Airbus A300-600ST (Super Transporter) Beluga.

 

Најголемите авиони

 А еве го и рускиот VM-T "Atlant" користен како платформа за полетување на Buran и Energia, вселенските програми. Овој авион најверојатно е единствениот способен да носи на своите рамења товар потежок од себеси.

 

Најголемите авиони

 

 Продолжува со Најголемите авиони кои летаат денес.