Огнот на Свети Елмо PDF Печати Е-пошта
Вторник, 14 Април 2009 12:35
Огнот на Свети ЕлмоОгнот на Свети Елмо претставува метеоролошки феномен каде блескава плазма се создава околу заземјен објект кој се наоѓа во атмосферско електрично поле, слично на она во кое се создаваат бурите со грмотевици. Поттикнато од електричното празнење помеѓу заземјениот објект и атмосферското електрично поле, се создава светлосен ефект кој прв го објаснал Бенџамин Френклин во 1750 година.
 
 
 
Феноменот го добил своето име по светецот Erasmus of Formiae (исто така наречен Свети Елмо) кој бил заштитник на морепловците. Феноменот често пати се појавувал околу бродови на сред море за време на бури, па така морепловците сметале дека има религиозно значење, по што феноменот го добил своето име. 
 
Огнот на Свети Елмо
Огнот на Свети Елмо
Огнот на Свети Елмо
Огнот на Свети Елмо
Огнот на Свети Елмо