Механика
Турбомлазен мотор PDF Печати Е-пошта
Среда, 31 Јануари 2007 12:03

Млазен моторТурбомлазниот мотор работи на процесите на вцицување, компримирање, согорување, ширење и издувување.

Повеќе...
 
Мотори и нивните внатрешни делови PDF Печати Е-пошта
Четврток, 25 Јануари 2007 17:23

Мотор Моторите се погонската, движечката група на авионите. Моторот претставува сложена машина која претвора еден вид енергија во друг. Основната поделба воздухопловните мотори ги дели на: мотори со внатрешно согорување и реактивни мотори.

Повеќе...
 
Деловите на авионот PDF Печати Е-пошта
Вторник, 23 Јануари 2007 08:30

Деловите на авионотСите знаат дека авионот се состои од труп, крила, мотори и тркала, но некои незнаат од што се составени овие делови. Во неколку продолженија ќе објавиме содржина каде ќе ги објавиме поважните составни делови на еден воздухоплов.

Повеќе...
 
Навигациски инструменти кај воздухопловите PDF Печати Е-пошта
Вторник, 16 Јануари 2007 09:56

Навигациски инструментиКако навигациски инструменти, покрај компасот, можеме да ги наброиме следниве инструменти: VOR, ILS, ADF, DME и GPS. На повеќе ги имаме објаснети нивните функции.

Повеќе...
 
Делови на моторот со внатрешно согорување PDF Печати Е-пошта
Вторник, 30 Јануари 2007 05:17

ЦилиндарГлавни делови на моторите со внатрешно согорување се: цилиндер, глава на цилиндерот, седишта на вентилите, вентили, брегаста оска, клипница, коленесто вратило, редуктор, кукиште и картер.

Повеќе...
 
Тркала и хоризонтален/вертикален стабилизатор PDF Печати Е-пошта
Среда, 24 Јануари 2007 17:41
ТркалаДенес, продолжуваме со текстот посветен за тркалата и хоризонталниот/вертикалниот стабилизатор.
Повеќе...
 
Една работна задача на механичар на 737 PDF Печати Е-пошта
Четврток, 18 Јануари 2007 11:17

737Доста интересна но непозната тема. Одржувањето на еден воздухоплов е еден од најважните услови кои мораат да се исполнат пред секој лет. Еве како изгледа едно одржување на 737 низ видео од 7 минути.

Повеќе...
 
Шест основни инструменти кај воздухопловите PDF Печати Е-пошта
Вторник, 19 Декември 2006 11:16

Пилотски инструментиБрзинометар, вештачки хоризонт, висинометар, покажувач на вртење и лизгање, жиро-дирекционал и покажувач на вертикална брзина. Ова се шесте основнипилотски инструменти кои на пилотот му ги даваат основните информации во текот на летот.

Повеќе...