Историја на авијацијата
Grumman F9F Panther PDF Печати Е-пошта
Среда, 25 Јули 2007 08:29

Grumman F9F PantherАвионот Пантер со ознака Ф9Ф е првиот реактивен авион на Груман. Тој е порачан од морнарицата на САД, каде ќе биде вториот реактивен авион, првиот е Ф2Х Баншии.

Повеќе...
 
Grumman Hellcat F6F PDF Печати Е-пошта
Недела, 15 Јули 2007 14:26

Grumman F6fВо почетокот на војната морнарицата на САД,бара модернизација на Ф4Ф. Првин Груман планира помала надоградба на веке постојниот модел, но покасно се определува за доста појак морот кое од своја страна ја сменува целата концепција. Резултатот е еден авион кој ќе се прослави во најголемиот воен театар кој некогаш се одиграл во историјата на човековото постоење.

Повеќе...
 
Maчките на Груман PDF Печати Е-пошта
Сабота, 14 Јули 2007 12:00

Grumman F4fКорпорацијата Grumman е основана во 1929 година од Лирој Груман и Џејк Свирбул. Почнувајки скромно таа ќе се претвори во водечка компанија во производство на воени авиони. Во 1994 година Груман се спојува со Нортроп и го создаваат концептот на Нортроп Груман.

Повеќе...
 
Ордени и воени одликувања на Германија во ВСВ PDF Печати Е-пошта
Вторник, 22 Мај 2007 15:30
Железен крст Железениот крст "Eisernes Kreuz" е воведен првпат од прушкиот крал Фридрих Вилхем III во 1813 година за време на војните на Наполеон. Има два степени, прв и втор. Реинситуиниран во 1939 година.
Повеќе...
 
Supermarine Spitfire: Сериско производство PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 05 Март 2007 15:45

СпитфаерОткако веќе бил подготвен за сериско производство, поради заканата од нацистичка Германија била донесена одлука Спитфаер-от да се приоизведува со забрзано темпо, и тоа во неколку фабрики истовремено. Веднаш, по неколку произведени примероци, министерството за воздухопловство наредило неколку искусни пилоти да ги тестираат истите.

Повеќе...
 
Тупољев 144 (Конкордски) PDF Печати Е-пошта
Среда, 28 Февруари 2007 06:02
Тупољев 144Тупољев 144 (наречен инаку Конкордски) е првиот патнички авион кој го пробил звучниот зид и летал со брзина поголема од 2 маха на 5 Јуни 1969. Голема контроверзност стекна со сличниот (скоро ист) дизајн на Конкорд, кој излезе кратко подоцна. Во 1973 на Париското шоу се сруши пред илјадниците гледачи убивајќи 6 од екипажот и 8 на земја.
Повеќе...
 
Bell P-39 во Советскиот Сојуз PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 19 Февруари 2007 15:44

Советски п-39Брзо после нападот на Германија, Советскиот Сојуз постанува дел од коалицијата против фашизмот. После колосалните загуби во почетните неколку недели на Црвената армија и е повеќе од потребна помош. Првите АероКобри доаѓаат од Британија.

Повеќе...
 
Воздушната Кобра на Bell P-39 PDF Печати Е-пошта
Четврток, 15 Февруари 2007 17:41

P-39Приказната започнува во 1936-та година кога во компанијата Bell aircraft corporation под раководство на Роберт Вудс и Харланд Пајер почнува со проектирање на нов авион ловец, наменет за армискиот воздушен корпус на САД (USAAF). Конструкторите користат многу од веќе постојниот модел - авионот XFL-1 Airabonita, кој бил наменет за американската морнарица но не успева да победи на претходниот конкурс.

Повеќе...
 
Јури Гагарин PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 25 Декември 2006 06:59

Јури ГагаринЈури Гагарин е роден во Клушино, западно од Москва, на 9-ти март 1934 година. Тој живеел со неговите родители на фарма. Мајка му била писател, а татко му искусен столар. Додека одел во основно училиште тој го остварил првиот контакт со воздухопловството. Неговиот наставник по математика бил пилот во Црвената армија и му ѓи пренел тајните на воздухопловството на младиот Гагарин.

Повеќе...
 
Brewster Buffalo B-239 PDF Печати Е-пошта
Четврток, 23 Ноември 2006 14:14

Brewster Buffalo B-239Во 1935 година американската морнарица распишала конкурс за замена на старите двокрилци Grumman F3F. Brewster Aeronautical Corporation на чело со глaвниoт конструктор Dayton T. Brown го промовира Бафало, како авион моноплан со тркала што се вовлекуваат во трупот на авионот. Првиот лет бил на 2 декември 1937 со мотор од 950 коњски сили и пропелер Хамилтон со променлива стапка на вртење.

Повеќе...
 
Mil Mi-12 Homer - најголемиот хеликоптер на светот PDF Печати Е-пошта
Петок, 17 Ноември 2006 13:39

Мил Ми-12Најголемиот хеликоптер на светот кој некогаш бил изграден преставува Советскиот Mil Mi-12. Направен со единствениот дво-роторен попречен систем кој ја елиминира потребата од мотор на опашката, a двата мотори се земени со роторите од Mil Mi-6 и удвоени на Mi-12. Производството започнало во 1965 година со цел да се подигне товар од 30 тони, а прв пат полета во 1968.

Повеќе...
 
Еден човек, еден мотор, еден океан. Spirit of St. Louis PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 25 Септември 2006 13:18

Spirit of St. LouisSprit of St. louis е рачно изработен авион користен од Чарлс Линдберг за да го оствари првиот соло без застанување трансатланстски лет на 20 и 21 мај, 1927 година. Тој полета од Roosevelt Airfield во Лонг Ајленд, Њу Јорк и успешно слета на Le Bourget Aerodrome во Париз, Франција. Летот траел 33 часа, 30 минути и 29.8 секунди.

Повеќе...
 
Историја на Скопскиот аеродром PDF Печати Е-пошта
Петок, 15 Септември 2006 14:46

Историја на скопскиот аеродромПрвиот патнички авион слетал во Скопје на 15 јуни 1928 година. Авионот бил од типот ''Потез-29'' и превезувал 5 патници. Како најново и најсовремено превозно средство авионите последни биле вклучени во сообраќај во Скопје. Аеродромот бил наречен ''Скопје'' а се наоѓал сосем на крајот од градот, кај денешната населба ''Аеродром''.

Повеќе...
 
Тупољев 144 (Конкордски) PDF Печати Е-пошта
Вторник, 11 Јули 2006 14:47
Тупољев 144Тупољев 144 (наречен инаку Конкордски) е првиот патнички авион кој го пробил звучниот зид и летал со брзина поголема од 2 маха на 5 Јуни 1969. Голема контроверзност стекна со сличниот (скоро ист) дизајн на Конкорд, кој излезе кратко подоцна. Во 1973 на Париското шоу се сруши пред илјадниците гледачи убивајќи 6 од екипажот и 8 на земја.
Повеќе...
 
Grumman Tigercat F7F и Bearcat F8F PDF Печати Е-пошта
Недела, 15 Јули 2007 14:32

Grumman Tigercat и BearcatМоже да се карактеризира како промашена работа. И покрај што има многу добри аеродинамички перформанси, дизајниран е за новата класа на носачи.

Повеќе...
 
Grumman Wildcat F4F PDF Печати Е-пошта
Недела, 15 Јули 2007 14:16

Grumman F4fНа почетоткот на 40-тите, морнарицата на САД распишува конкурс за ловец авион кој ќе ги замени застарените двокрилци. Груман се јавува на тој конкурс со авионот Ф4Ф, но за негова несреќа или среќа е победен од Бафалото на Brewster.

Повеќе...
 
1 година Македонска Авијација PDF Печати Е-пошта
Четврток, 12 Јули 2007 18:07

Сухој 25 во групаТочно пред една година, на овој ден е креирана базата на форумот и порталот на странава. Нешто повеќе од 20 дена работа низ кодот, сликите и опциите стигнаа и првите посетители кои останаа верни и до денес. Во меѓувреме се здруживме со други обожаватели на авијацијата и денес ги имаме овие разговори кои нас лично не прават среќни.

Како и да е, честит роденден на сите нас, искрено се надевам дека и во иднина ќе продолжиме со дружењето меѓу нас.

Искрено ваша,

Македонска Авијација

 
Supermarine Spitfire: Варијанти PDF Печати Е-пошта
Петок, 09 Март 2007 14:37
Spitfire SeafireПостојат повеќе од 24 варијанти на Спитфаер-от, од коi најраспространета е Mk-V со произведени 6479 примероци додека од верзијата Mk-IX се произведени 5665 авиони.
Повеќе...
 
Supermarine Spitfire PDF Печати Е-пошта
Петок, 02 Март 2007 08:51

SpitfireEден топол ден на небото над Довер, брмчеа авионски мотори, младото момче што му помагаше на стариот чувар се стрча и покажувајки кон небото викаше ...Спитфаер, Спитфаер ...

Извадок од книгата "Битката за Британија"

Повеќе...
 
Кралската Кобра Р-63 PDF Печати Е-пошта
Среда, 21 Февруари 2007 08:15

P-63Во текот на ескплоатацијата на Р-39 се забележува еден конструктерски недостаток. При потрошување на муницијата се изместува центарот на рамнотежа, и многу често се случува авионот да влезе во плосток спин со опашката надоле. Така уште пред да влезе САД во војната, на конвенција компанијата Bell го претставува идниот ловец.

Повеќе...
 
Bell P-39 во Европа и САД PDF Печати Е-пошта
Петок, 16 Февруари 2007 16:20

P-39Британците први добиваат можност да го проверат во војна овој авион. На 3 јули 1941 година се добиени 3 авиони од С варијантата, а до крајот на месецот се добиени и останатите од порачаните. Но тестирањата на британците не излегуваат позитивни, брзината е падната за цели 53 км/ч и увиделе дека Харикенот има поголем плафон на воено дејство.

Повеќе...
 
Фрањо Клуз PDF Печати Е-пошта
Вторник, 09 Јануари 2007 13:17

Фрањо КлузФрањо Клуз (1913-1944) бил југословенски војник со хрватско потекло, најдобро познат како основач на Партизанското Воено Возухопловство. Роден во селото Јошик, во близина на Босанска Дубница, денес на територијата на Република Српска. Во 1931 завршува школо за резервни офицери и завршил обука за воен пилот.

Повеќе...
 
North American F-86 Sabre PDF Печати Е-пошта
Петок, 24 Ноември 2006 09:52

North American F-86 SabreСеверно-американскиот F-86 Sabre е еден од најуспешните и најелегантните ловци од американската флота во 1950-те години. Интересен е фактот кој говори дека постоењето на овој авион се должи на американската морнарица, а не на американските воздушни сили. Во 1945 година со крајот на Втората Светска Војна, USAF експериментира со тогаш познатиот FJ-1 "Fury" кој дотогаш користел прави крилја, односно крилјата бил под прав агол. Со применување на технологијата на закосени крилја, која била докажана во намалување на отпорот, доаѓа до раѓањето на F-86 Sabre.

Повеќе...
 
Convair B-36 PDF Печати Е-пошта
Понеделник, 20 Ноември 2006 08:57

Convair B-36Convair B-36 бил стратешки бомбардер на американското воено воздухопловство кој имал интерконтинентален дострел. Неофицијално наречен "Peacemaker" овој бомбардер е придвижуван од шест класични цилиндрично-елисни мотори а во D верзиите се користени и 2 млазни мотори на краевите од крилата, за подобрување на перформансите на најголемиот бомбардер придвижуван од клипен мотор кој некогаш бил масовно произведуван.

Повеќе...
 
Историја на авијацијата: Суровите почетоци PDF Печати Е-пошта
Четврток, 28 Септември 2006 11:12

Дедал и ИкарЖелбите на човештвото да лета најверојатно датираат од првиот пат кога преисториските луѓе ги набљудувале птиците, најдобро опишани во легендарната приказна за Дедал и Икар. Денес, илјадници години подоцна, сонот на Дедал е остварен, а за патот до него, авијацијата бележи безброј интересни приказни и важни чекори кои придонесле за нејзиното развивање. На повеќе ќе ги спомнеме најважните.

Повеќе...
 
Ејми Џонсон PDF Печати Е-пошта
Вторник, 19 Септември 2006 08:36

Ејми ЏонсонЕјми Џонсон е родена на 1 јули 1903 година во Хул Јорк и живее таму се додека не се пресели во Шефилд во 1923 година за да студира воздухопловно образование. По дипломирањето, се сели во Лондон и работи како секретарка, но нејзиниот интерес во воздухопловството и понатаму продолжува.

Повеќе...
 
Германско воено воздухопловство PDF Печати Е-пошта
Вторник, 11 Јули 2006 15:07
 Почетоците на Германската Воена Авијација започна во 1910 со основањето на Imperial German Army Air Service, меѓутоа нејзининото постоење не било постојано поради поразот од двете Светски Војни (1914-1918 и 1939-1945).
Повеќе...